Το «θέλω» της διάκρισης

Η ανάγκη για διάκριση είναι απο τα πιο βασικά θέλω του ανθρώπου. Το θέλω τροφή είναι μια φυσική πείνα που κάποια στιγμή χορταίνει. Αλλά το θέλω διάκριση είναι μια ψυχική πείνα με άπατο στομάχι. Στηρίζει μια βιομηχανία διαφήμισης που καλλιεργεί αυτή τη στέρηση. Το ρούχο, το αυτοκίνητο, το ρολόι, οι διακοπές, η σχολική τσάντα του παιδιού που λένε «ιδού, είμαι καλύτερος». Αλλά και τα «πνευματικά» προϊόντα όπως πίνακες, διαλογισμό, συναυλίες, εκδρομές στο Άγιον Όρος. Σού δίνουν μια θέση στη σκάλα της διάκρισης για να ξεχωρίζεις απο τους αποκάτω και να κοιτάς τους αποπάνω.

Πάντα θα βρεις μια θέση, σε κάποια σκάλα περιφρόνησης. Ακόμα κι αν η σκάλα υπάρχει μόνο στη φαντασία σου, όταν κάνεις τον επαναστάτη για να κοιτάς αφ’υψηλού τους αστούς. Ακόμα κι αν μοιάζει με πόρτα, όπου ο Άγγελος-Κριτής του κέντρου ξεχωρίζει τους εκλεκτούς απο τους σκάρτους.

Όλα αυτά είναι διέξοδοι φυγής. Εκτός απο τη μια που θέλει θάρρος: να κοιτάξεις κατάματα τη μετριότητά σου, να ομολογήσεις πως σ’ενοχλεί κι ότι γυρεύεις αναγνώριση, θες να ξεχωρίσεις· αλλά όχι με απάτη κι αυταπάτη. Τέτοιοι τρόποι διάκρισης – δίχως φυγή – υπάρχουν.

Σχολιάστε

Filed under Διάκριση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s