Το νόημα της «Μοίρας» στην Ιλιάδα

Η Μοίρα είναι πιο ισχυρή και απο τους θεούς του Ολύμπου, σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου.

Ό,τι έχει προδιαγράψει, δεν γίνεται να αλλάξει ούτε και από τους θεούς. Βλέπουμε ( Ραψ Π΄) τον ίδιο τον Δία, τον παντοδύναμο στην Ιλιάδα, να σκέφτεται να σώσει τον Σαρπηδόνα, τον γιό του, μολονότι γνωρίζει ότι είναι γραφτό του να σκοτωθεί. Επεμβαίνει όμως η Ήρα και του λέει πως θα δημιουργήσει προηγούμενο, κι έτσι κι άλλοι θεοί θα θέλουν να σώσουν τους δικούς τους. Αποτέλεσμα θα είναι να διασαλευτεί η τάξη των πραγμάτων. Ο Δίας αναγνωρίζει το δίκαιο των λόγων της και υποχωρεί.

Οι θεοί μπορούν να επεμβαίνουν σε περιπτώσεις που δεν αλλάζουν το τελικό αποτέλεσμα που έχει καθορίσει η Μοίρα. Για παράδειγμα, ο Αγαμέμνων προσέβαλε τον Αχιλλέα ( Ραψ Α΄). Πρέπει να καταλάβει τι έχασε. Ο Δίας υπόσχεται στη Θέτιδα ότι θα τιμήσει τον Αχιλλέα και αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων, ευνοώντας τους Τρώες, σπέρνοντας την απόγνωση στους Αχαιούς. Αυτό όμως είναι μια παρένθεση που δεν πρόκειται να επηρεάσει την τελική έκβαση του πολέμου.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις η Μοίρα έχει καθορίσει δύο δρόμους. Τέτοια είναι η περίπτωση του Αχιλλέα. Μπορεί ο ίδιος να επιλέξει μεταξύ μιας μακράς αλλά άσημης ζωής και μιας ολιγόχρονης αλλά ένδοξης.

Χρήστος Τουλάκης

Σχολιάστε

Filed under Νόημα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s