Τι είναι «τέχνη»;

Ό,τι κι αν ήταν μέχρι το 1917, αυτό που λέμε “τέχνη” έγινε τότε κάτι ακόμα, όταν ο Μαρσέλ Ντυσάν (Marcel Duchamp) πήρε ένα ουρητήριο, το έστησε σε μια βάση και το υπέβαλε ως έργο τέχνης σε μια έκθεση, με το όνομα “Fountain 1917” (άλλοι το μεταφράζουν ως “πηγή” και άλλοι ως  “κρήνη”).

Ο βιογράφος του Κάλβιν Τόμκινς (Calvin Tomkins) γράφει – απο ειρωνεία ή απο γλύψιμο – ότι «με λίγη φαντασία βλέπεις στις απαλές καμπύλες του έργου μια μαντόνα της Αναγέννησης ή έναν καθισμένο Βούδα». Και το 2004 μια επιτροπή βρετανών τεχνοκριτικών δηλώνει πως είναι το έργο που άσκησε την πιο μεγάλη επιρρόη στη σύγχρονη τέχνη του 20ου αιώνα.

Πράγματι, άνοιξε διάπλατα ένα νεο δρόμο για την αναζήτηση της διάκρισης. Ένα δρόμο ευγενή, που διασχίζει τέχνες όπως τη ζωγραφική και την ποίηση. Τέτοιες τέχνες, μέχρι τότε, ήταν κάτι απαιτητικό, όπως είναι ακόμα ο αθλητισμός και η μουσική, όπου ο πήχυς βρίσκεται ψηλά και η προσποίηση αμέσως μυρίζει. Αυτός όμως ο νέος δρόμος στη ζωγραφική και την ποίηση, κατάργησε τον πήχυ. Έτσι γρήγορα ξεχείλωσε κι έγινε πλατειά λεωφόρος, διότι δημιούργησε μια τεράστια προσφορά, που την τροφοδοτεί η εξάπλωση της εκπαίδευσης και του ελεύθερου χρόνου.

Στις λωρίδες της λεωφόρου τρέχουν σχολές και ρεύματα, όπου μαζί με ταλαντούχους καλλιτέχνες μετέχουν, ως συνάδελφοι, μυριάδες άλλοι που έχουν φαγούρα να διακριθούν και στήνουν εκεί την πρόσοψή τους, ζητώντας ταυτότητα και αναγνώριση.

Υπάρχει και κάτι άλλο που δικαιώνει αυτά τα νεα ρεύματα: η εξάπλωση του μηδενισμού στα αυτονόητα και στις συμπεριφορές. Ο μηδενισμός άλλωστε, δεν είναι κι αυτός μια κάποια απάντηση στην Άβυσσο;

Σχολιάστε

Filed under Διάκριση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s