Τελωνισμός της ψυχής

Πώς να δείξεις ένα “κόσκινο” για τις ανθρώπινες συμπεριφορές; Ένας τρόπος είναι η παρακάτω σκηνή με τον «τελωνισμό της ψυχής κατά την ώρα του θανάτου», όπως τον έχουν περιγράψει πατέρες της Εκκλησίας και λόγιοι μοναχοί. Η σκηνή δείχνει τα τελώνια – τους δαίμονες που ειδικεύονται, το καθένα, σ’ένα συγκεκριμένο αμάρτημα (βλ. τον πίνακα πιο κάτω). Σταματάνε και ελέγχουν την ψυχή τού νεκρού, που μοιάζει μ’ένα παιδάκι που το συνοδεύει ένας άγγελος-συνήγορος.

Μια ειδικευμένη ιστοσελίδα περιγράφει τη διαδικασία: «Σε κάθε έλεγχο εξετάζεται η ψυχή για ένα συγκεκριμένο αμάρτημα. Αν δεν έχει υποπέσει σ’ αυτό το αμάρτημα προχωρά στο επόμενο τελώνιο και αν κατορθώσει και περάσει και το εικοστό τρίτο τελώνιο φτάνει μπροστά στην Πύλη του Παραδείσου. Αν όμως έχει υποπέσει σ’ αυτό το αμάρτημα, τότε τα τελώνια αυτού του ελέγχου την αρπάζουν και την οδηγούν στο σκοτεινό Άδη, όπου περιμένει την Τελική Κρίση στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να οδηγηθεί τελικά στην Κόλαση.»

Τα τελώνια διεκδικούν την ψυχή, ενώ οι άγγελοι την συνοδεύουν (ζωγραφιά ανωνύμου, απο το διαδίκτυο - για μεγέθυνση, κάντε κλικ στην εικόνα)

Παραλλαγή της σκηνής (ζωγραφιά ανωνύμου, απο το διαδίκτυο - για μεγέθυνση, κάντε κλικ στην εικόνα)

Η σελίδα αναφέρει 23 τελώνια: «1. της καταλαλιάς (κακολογίας), 2. της ύβρεως, 3. του φθόνου, 4. του ψεύδους, 5. του θυμού και της οργής, 6. της υπερηφάνιας, 7. της βλασφημίας, 8. της μωρολογίας (ανοησίας) και της φλυαρίας, 9. του τόκου και του δόλου, 10. της τεμπελιάς και του ύπνου, 11. της φιλαργυρίας, 12. της μέθης, 13. της μνησικακίας, 14. της μαγείας και γοητείας (μαντείας), 15. της γαστριμαργίας και πολυφαγίας, 16. της ειδωλολατρείας, 17. της αρσενοκοιτίας (ομοφυλοφιλίας), 18. των χρωματοπροσώπων (φιλαρεσκείας), 19. της μοιχείας, 20. του φόνου, 21. της κλοπής, 22. της πορνείας, 23. της ασπλαχνίας.»

—–

Σχολιάστε